Publikacije

> Domov > Publikacije

Publikacije

Priročniki Zdravi delavci v zdravih organizacijah

Priročniki so koristen pripomoček pri načrtovanju usmerjenih programov promocije zdravja pri delu.

Rezultati raziskave ESPAD 2019 s primerjavo z letom 2015
Izšlo je poročilo o rezultatih Evropske raziskave o alkoholu in preostalih drogah (ESPAD) 2019.
Prvi slovenski učbenik o promociji zdravja pri delu
Predstavljamo vam učbenik Čili za delo: Učbenik za promocijo zdravja pri delu, ki so ga v celoti pripravili slovenski avtorji.
Sanitas et labor
Periodična znanstveno-strokovna publikacija za področje medicine dela, prometa in športa, psihologije dela in promocije zdravja pri delu.
Glasnik KIMDPŠ
Glasnik Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa
LEECH: Nižje izobraženi delavci na poti k zdravju — izzivi za zdravstveno vzgojo
Priročnik vsebuje raziskave, ki so bile opravljene v sklopu projekta LEECH  ...

Delo na prostem v poletnih mesecih predstavlja tveganje za zdravje delavcev tako zaradi UV-sevanja kot tudi visokih temperatur. V okviru kampanje Varno delo na soncu smo sredi junija 2018 na gradbišču na Grablovičevi ulici v Ljubljani predstavili ukrepe za učinkovito zaščito delavcev, ki so izpostavljeni škodljivim sončnim žarkom in vročini.

Med najbolj učinkovitimi ukrepi so prilagoditve delovnega okolja in opreme z namestitvijo premičnih oziroma fiksnih senčnikov ali zastorov ter ureditev kotičkov z naravno ali umestno senco, kjer imajo delavci pogostejše krajše odmore in tudi daljši odmor za malico. V teh senčnih »oazah« je treba zagotoviti, da so vselej na voljo osvežilne brezalkoholne pijače, najbolje sveža voda. Še pomembnejši so organizacijski ukrepi, predvsem prilagoditve delovnega časa, katerih cilj je skrajšanje čas izpostavljenosti soncu med 10. in 16. uro. Sem sodijo zgodnejši začetek dela, deljen delavnik, opravljanje težjih del zgodaj zjutraj, kombinacija dela na prostem in v zaprtih prostorih oziroma v senci, kjer je to mogoče.

Kljub organizacijskim ukrepom in prilagoditvam delovnega okolja pa je potrebna tudi ustrezna zaščitna obleka, ki vključuje majice ali srajce z dolgimi rokavi in dolge hlače. Oblačila morajo biti ohlapna in lahka, da omogočajo zračenje telesa, vendar hkrati dovolj gosto tkana, da ne prepuščajo UV-sevanja. Z izobraževanjem, nadzorom in opozarjanjem pa je treba zagotavljati, da bodo delavci ta priporočila upoštevali in ne bodo delali brez majice, s kratkimi rokavi ali v kratkih hlačah. Med osebno varovalno opremo pri delu na soncu sodijo tudi pokrivala, ki naj zagotavljajo čim boljšo zaščito glave in hkrati omogočajo tudi zaščito nosu, uhljev, vratu, zatilja in ramen. UV-sevanje povzroča tudi okvare oči, zato se delavcem na prostem priporoča uporaba sončnih očal z zaščito pred sevanjem UVA in UVB, ki se morajo tesno prilegati in biti oblikovana, preprečijo sevanje v oči tudi od strani. Dele telesa, ki jih z osebno varovalno opremo ni mogoče varovati pred sončnimi žarki, predvsem obraz, bi morali zaščititi s kremo z zaščitnim faktorjem najmanj 30, vendar je to le dopolnitev vsem preostalim ukrepom.

Dogodki